Ga naar hoofdinhoud
NIEUW! | Gratis thuisbezorgd binnen Nederland vanaf €50,–

Samen Speciaal: Brouwerij De Hemel

Samen Speciaal: Brouwerij De Hemel

Biertje Thuis werkt graag samen met brouwerijen met een leuk verhaal of lokale relevantie. Zelf zijn wij gevestigd in Nijmegen, waar Brouwerij De Hemel een begrip is. Graag vertellen wij iets meer over deze leuke lokale brouwerij en hun speciaalbieren.

Brouwerij de Hemel is een kleinschalige, Nijmeegse brouwerij die naar eigen zeggen staat voor "smaakvolle bieren waarvan je er meer dan één wil". De brouwerij profileert zich als de oudste speciaalbier brouwerij van Nederland. De smaak die assortimentsbreed terug blijft komen, is die van korianderzaad welke gebruikt wordt in het brouwproces.

De bieren dragen namen als Helse Engel, Mariken en Eeuwige Jeugd. Deze laatste is, zoals je zult begrijpen, een favoriet speciaalbier verjaardagscadeau voor vader, oom, buurman of opa. Ook toeristen die een bezoek brengen aan Nijmegen, mogen graag een bier van De Hemel als souvenir meenemen. Tegenwoordig kan daar zelfs een potje Hemelse biermosterd of een stukje Hemelse bierkaas bij. 

Op dit moment bevindt Brouwerij De Hemel zich in het oude centrum van Nijmegen, om precies te zijn in de kelders van de historische Commanderie van Sint Jan op de Franse Plaats. De brouwerij staat hiermee om de hoek van Nijmeegse landmark Sint Stevenskerk en de Waagh aan de Grote Markt, waar zich beelden bevinden van Mariken en Moenen uit het oudste Nederlandse geschrift Mariken van Nieumeghen, waar ook een aantal speciaalbieren van Brouwerij De Hemel hun naam aan ontlenen. De authentieke benedenstad biedt een passende omgeving voor de ambachtelijke brouwerij.

Dit is echter niet altijd de brouwlocatie geweest. De originele brouwerij is 40 jaar geleden opgericht door Herm Hegger, in het nabij gelegen dorp Heumen. Ondanks dat nog een extra 'H' perfect in deze origin story zou passen, koos Herm destijds voor de naam Brouwerij De Raaf. Hier werd het eerste Nederlandse witbier gebrouwen, De Witte Raaf, nog lang voor speciaalbier een begrip was. 

In 1992 maken we een zijstapje, als brouwerij De Raaf tijdelijk wordt overgenomen door Oranjeboom en Inbev, wat een stille dood betekende voor De Witte Raaf (zij hadden immers Hoegaarden Wit al als witbier) en het einde van Brouwerij De Raaf. 

Een paar jaar later, in 1996, onstond Brouwerij De Hemel zoals we deze nu nog kennen. De idealen en bierstijlen van de brouwerij bleven -nog altijd onder leiding van Herm- hetzelfde als die van Brouwerij de Raaf, maar de brouwerij werd vanaf nu onafhankelijk en lokaal georiënteerd. Brouwerij De Hemel voorziet in de late jaren 90 en het eerste decennium van de nieuwe eeuw Nijmegen en omstreken van lekker bier en de liefhebber kon de brouwerij bezoeken. 

In deze tijd ontstond ook een heel bijzonder bier: De Botterik. De tweede eigenaar van speciaalbier café De Kluizenaar, Bas Woerdman, wilde een eigen bier brouwen. In samenwerking met brouwmeester Henk van brouwerij De Hemel ontwikkelde hij het recept voor het nog steeds veel gedronken blonde wijkbier. De tonen van sinaasappel en koriander maken dit tot een lekker fris doordrinkbaar bier dat extra lekker smaakt met zonnestralen op je gezicht. De straatnamen in Bottendaal zijn zeehelden, vandaar ook de naam Botterik. Sinds 2021 is deze zeeheld ook zichtbaar geworden op het nieuwe etiket van Botterik, ontworpen door kunstenares Amanda Winnemuller die destijds werkzaam was bij speciaalbier café De Kluizenaar als barvrouw.

Terug naar het verhaal van Brouwerij De Hemel. In 2010 waaiden vanuit de Verenigde Staten andere bierstijlen over en speciaalbier won aan populariteit. Mensen stonden open voor spannendere smaken, naast hun gebruikelijke pilsje. De smaken van brouwerij De Hemel typeren zich vooral door het gebruik van korianderzaad, sloten zij perfect aan op deze trend. Deze toenemende vraag bracht een prachtige groei voor Brouwerij De Hemel met zich mee. 

Brouwerij De Hemel werd in 2016 overgenomen door Thieu Hegger, de zoon van Herm die in de jaren tachtig de oorspronkelijke brouwerij De Raaf had opgericht. Tegenwoordig doet De Hemel meer dan bier brouwen. In hun kelder maken zij ook mosterd en azijn. 

Wij zijn erg blij met onze unieke samenwerking met de Hemel. Wij hebben namelijk een exclusief product beschikbaar... Om Botterik te kunnen drinken, zul je normaal gesproken naar Bottendaal af moeten reizen, want dit is de enige plek ter wereld waar dit bier van de tap geschonken wordt. Natuurlijk is het extra lekker, in de zon op het terras bij De Kluizenaar, een lekker snackplankje ernaast met bierkaas en biermosterd van De Hemel; genieten! Is dit toch te ver voor je, dan is het goede nieuws dat een flesje (of zes) van dit blonde bier is exclusief bij Biertje Thuis online verkrijgbaar is. Echt een uniek cadeau dus.

  • Gratis bezorging vanaf 50 euro!

Je Mandje!

Bedankt voor uw bericht! Wij komen er zo snel mogelijk bij je op terug. Bedankt voor uw inschrijving! Dankjewel! Wij sturen een berichtje zodra het product weer beschikbaar is! Het maximale aantal items zijn toegevoegd Er is nog 1 item over om toe te voegen aan je mand Er zijn nog maar [num_items] items over om toe te voegen aan uw mand